Reklama
 
Blog | Ivo Skopal

Ohlédnutí za Zelenou letní školou v Litomyšli

V polovině července se v nádherném prostředí zámku v Litomyšli konala Zelená letní škola Ekotransformace. V průběhu několika dní mohli účastníci navštívit množství přednášek, diskusí a workshopů a společně diskutovat o problémech, které nás v dnešních dnech trápí. Válka na Ukrajině, stoupající ceny energií, zvyšující se teploty i sucho – to vše nám ukazuje, že je nutné náš vztah k energetice i životnímu prostředí proměnit. A že je důležité o podobných problémech nejen mluvit, ale také najít konsenzus a řešení – což není nikdy jednoduché.

Sám jsem se zúčastnil zajímavé diskuse o zapojování žen do politiky a institucí, o ekologických proudech v jednotlivých náboženstvích, zapojování a oslovování veřejnosti a budování komunit či debaty o lidskoprávních aktivistech na Ukrajině v době války. Letní škola přilákala množství zajímavých diskutujících a hostů, účastníci byli ze všech různých koutů Česka i Evropy a atmosféra všech dní byla velmi přátelská. Pokud vás zajímají témata ekologie, životního prostředí, sociální politiky a lidských práv, příští rok bude opět příležitost.

Zámek Litomyšl

Bedřich Smetana

Klášterní zahrady

Největším překvapením pro většinu z nás byla samotná Litomyšl, která nabízí daleko víc než jen historický zámek. Město je plné moderní architektury, malebných zákoutí a velmi dobrých podniků. Součástí víkendu byla také procházka po Litomyšli s místním starostou, který je hrdý na to, že naprostá většina místních je s vývoje a žitím ve městě spokojená. To jsme si mohli taky ověřit v praxi, když jsme oslovovali v rámci workshopu místní obyvatele a ti nám opravdu potvrdili, že se jim ve městě žije moc dobře a jsou tam spokojení. Ověřili jsme si to také večer u piva, kdy byla atmosféra v místních hospodách pohodová a nekonfliktní a místní vrchní byli o trochu milejší, než je v Česku zvykem.

Litomyšl je taková malá oáza štěstí a spokojenosti, která určitě stojí za návštěvu. A stejně tak i Zelená letní škola, která proběhne opět za rok, s pestrým programem a možná i s vámi jako účastníky.

Starý pivovar, dnes zrekonstruovaný na hotel a hostel

Průchod od náměstí k zámku

Město přátelské k chodcům

Reklama