Reklama
 
Blog | Ivo Skopal

Zvolte mě. Jsem váš kandidát bez názoru.

Volby by měly být povinné, myslí si to prezident a určitě množství dalších lidí. Možná by to něčemu pomohlo, ale spíš bychom měli začít jinde. Nejdřív by byla dobrá jistota, že zvolení lidé (v obcích, krajích nebo v parlamentu) budou opravdu hlasovat a rozhodovat - v zájmu svých voličů - a budou tedy dělat to, proč byli zvoleni.

Předem bych chtěl upozornit, že tady nehodlám hlásat něco o přímé odvolatelnosti politiků a podobné výkřiky, které slýcháme od jedné politické strany (hnutí). Jen jsem se při sledování „kauzy“ potencionální stavby skladu Amazonu v Brně zamyslel nad tím, jak je možné, že se o něčem hlasuje několikrát a on stále není jasný výsledek. Stačí se ale podívat na zápisy z hlasování a člověk se nestačí divit.

Jen na tomto jednom příkladu se dá lehce ukázat, proč je povinná volba zbytečná. Jak mohou být sankcionováni nevoliči za svou neúčast u voleb, když zvolení zástupci lidu žádný lid nezastupují a ve zcela konkrétních otázkách nedají najevo svůj názor? Zvolení zástupci už přece někoho zastupují, lidé si je zvolili kvůli danému programu a jistým hodnotám, které by chtěli prosadit díky svým zástupcům. Proč tedy tito zástupci za své voliče nerozhodují? Proč se ve velmi důležitých otázkách nevysloví všichni pro, proti či se nezdrží? Musím se přiznat, že nejsem pravidelný čtenář zpráv ze zastupitelstev měst, daná kauza mě jen osobně zajímá. Přijde mi zajímavé, že se o této věci hlasuje skoro každý týden s tím, že pokaždé jsou někteří, kteří vůbec nehlasují (tedy se ani nezdrží hlasování). Není hlasování v takových otázkách to hlavní, co by měli naši volení zástupci dělat? Nedokážu si vysvětlit, jestli tři možnosti odpovědi nejsou dost jasné, nebo jestli opravdu bude něco na tom, že jen oni nerozhodnutí čekali na zajímavé nabídky ze strany investora. Nejhorší možností by bylo to, že se bojí svůj názor veřejně vyjádřit. U volených zástupců by to bylo hodně smutné – ti by se za své názory stydět neměli.

O odvolatelnosti mluvit nebudu. O to tady totiž nejde. Jde o to, jestli lidé plní svoje povinnosti. A je úplně jedno, jestli je to zastupitel v menší obci v Krušných horách, Brně a nebo člen parlamentu. Podle mě je rozhodování v zájmu svých občanů to hlavní, co by volení lidé měli dělat. A pokud to nedělají, je tady něco špatně. Není přece možné, aby se hlasovalo pořád a pořád dokola o té či oné problematice a jen se čekalo, až se ti původně bez názoru najednou pro něco rozhodnou a navíc bez vysvětlení, proč se najednou odhodlali vyjádřit svůj názor. Dnešní rozhodnutí zastupitelstva města Brna o prodeji pozemků je určitě pro velkou část obyvatel dobrou zprávou. Mně jen vadí, že se všichni zastupitelé nevyjádřili hned při prvním projednávání – ať už pro či proti. Zastupitelé by měli být ti, kteří o dané problematice vědí nejvíce informací a tak jim nesmí činit problém svůj  názor vyjádřit.

Reklama

Přesně proto si myslím, že se s diskusí o povinné účasti u voleb začíná příliš brzo. Pokud si budeme volit lidi, kteří se bojí vyjádřit svůj názor (nebo žádný názor nemají), tak se stejně nic nezmění. A to, že nás bude volit ještě víc, ničemu nepomůže. Těžko perzekuovat voliče bez názoru, když nemá jistotu v tom, že by zvolení zástupci opravdu dělali svou práci.