Reklama
 
Blog | Ivo Skopal

Na každého máme složku

Poslanec Stanislav Berkovec z ANO doporučil poslancům zvolit ty nominanty do Rady ČT a ČRo, kteří nejsou kritičtí k ANO a kteří jsou naopak kritičtí k současnému vedení ČT. A i když se tyto informace dostaly na veřejnost a ve sněmovně se strhla na toto téma hádka, nakonec byli stejně 3 tito nominanti do Rady ČT zvoleni. Má nás to zajímat?

Tuto informaci jste v posledních hodinách určitě nemohli v médiích minout. Mně osobně je z toho zle. Stejně jako velké části mé sociální skupiny (bubliny, chcete-li). Cítím, že se děje něco, co se postupem času začne týkat nás všech. A že se s tím všichni smiřujeme…

Na začátku se ale musím přiznat, že moje sociální skupina je hodně omezená. Je to skupina povětšinou liberální, prozápadní a protiANOistická. A tak se nedá divit, že praktiky, kdy se tady začínají lidi kádrovat podle toho, jak se hodí nebo nehodí do krámu Babišovi a jeho lidem, zrovna nám vadí.

Měly by tyhle praktiky ale vadit nám všem jako občanům ČR? Ano!

Veřejná média jsou tady pro nás pro všechny. Tato média se od státních odlišují tím, že neinformují podle toho, co si zrovna daná vláda myslí, ale informují nekriticky. Čili se tam objevují jak kritické hlasy proti vládě, tak proti opozici. Stejně tak se tam ale objevují i pozitivní zprávy o obou stranách barikády v naší poslanecké sněmovně.

Pokud budou v Radách sedět ti zástupci, kteří poklonkují současné bezpáteřní vládní garnituře, asi se jim nebudou kritické zprávy o Babišovi a jeho Hnutí líbit. A budou moci ovlivňovat a tlačit na to, o čem se bude a nebude mluvit. Scénář z Polska byl podobný a velmi, velmi rychlý.

Vím, že lidé volící ANO si říkají „A co mě to má zajímat? Babiš přidává důchodcům, zlevnil vlaky, zvýšil rodičovský příspěvěk.“

To ale nestačí. Pokud chcete stát jen od toho, aby vám dával peníze a nic jiného vás nezajímá, je to určitě vaše volba. U Rad ČT a ČRo se to ale nezastaví. Nakonec se stejné myšlení bude používat v celém našem státě. Ono se totiž může stát, že třeba vaše děti jednou nebudou se státem souhlasit a stát jim za to udělá ty, ty, ty, nebo že někdo z vašich blízkých bude potřebovat od státu pomoc a stát mu pomůže na základě jeho politických preferencí, nebo že někdo z vašich blízkých bude chtít pracovat ve státní správě a ejhle – pro něj nebo pro ni místo nebude. Co když se tyhle móresy rozmůžou a lidé dostanou služby od státu ne jako rovní občané, ale podle toho, zda jsou nebo nejsou pohodlní Hnutí?

Ještě máme čas. Měli bychom si vzít ponaučení ze států okolo nás. Polsko i Maďarsko již veřejnoprávní média nemá. Polsko a Maďarsko přece nejsou náš vzor. Náš vzor by měl být na západě, v západní Evropě. Tam bychom měli směřovat. Ne k omezování demokracie a k tmářství.

Probuďme se! Než bude pozdě.

Petici na obranu ČT můžete podepsat zde.

Více informací o problematice veřejnoprávních médií: stojimzact.cz

Zdroj obrázku: pexels.com

 

Reklama