Reklama
 
Blog | Ivo Skopal

Boj o brněnský vzduch

V Brně je špatný vzduch. Ne všude, ne pořád. A zdá se, že nám ten vzduch rozvířil debatu o tom, komu je vlastně centrum města určené a jak moc by brněnští podnikatelé utrpěli zavedením nízkoemisní zóny.

Podnikatelé do tohoto problému byli zatažení podle mě zbytečně. Podnikatelů si vážím a nechci tak zlehčovat případné problémy, které by jim zhoršení vjezdu do města způsobilo. Podle mě ale by mělo jít hlavně a v prvné řadě o ty, kteří v daném městě bydlí, vychovávají své děti, chodí běhat nebo venčit psa. Ti lidé v Brně bydlí a oni se přece nemusí a nebudou stěhovat jen proto, že jim pod okny vede jedna z nejšpinavějších ulic v republice. Zato řidič, ten si může vybrat, kudy pojede. No a pokud je to nejkratší přes centrum a nic ho nedonutí jet jinudy nebo přesedlat na MHD, tak řidič pravděpodobně pojede přes centrum. Osobně moc nevěřím, že většina aut prohánějících se centrem jsou podnikatelé.

Reakce představitelů magistrátu mě moc nepřekvapila, vstřícných kroků směrem k chodcům či cyklistům jsme v poslední době moc neviděli. Samozřejmě můžete jet na kole po nově namalovaných cyklopruzích, ale ne každý si rád zajezdí na kole v rušné dopravě brněnských ulic a k tomu si zahraje hru „najdi další cyklostezku“. Přijde mi to nelogické. Logické by podle mě bylo snažit se co nejvíce lidem zjednodušit jízdu do práce na kole, možnost příjemného bydlení a co nejdostupnější MHD. Byl bych hodně rád, kdyby se stejně slavnostně, jako se otvírají a představují plány na výstavbu nových silnic v Brně (s tunely či bez) taky projektovaly nové cyklostezky a snažili jsme se lidem ulehčit používání kol i jako dopravního prostředku.

Nízkoemisní zóna by podle mě Brnu pomohla. Lidé, kteří přes centrum jen projíždějí do práce na druhou stranu města tu mají vždy alternativu MHD či jiné trasy. Ale naše brněnské centrum alternativu nemá. To máme jenom jedno a bez nadměrné dopravy by se nám tu dýchalo lépe. Možná by to přispělo ke změnám v systému MHD, výstavbě nových cyklostezek či P+R parkovišť na okrajích města. Věřím, že výhod takových změn by bylo nakonec víc než nevýhod.

Reklama