Reklama
 
Blog | Ivo Skopal

Tekutý chléb už od kolíbky

Experti bijí na poplach a upozorňují na problém mladistvých pijáků. Poslouchá je někdo?

Z našich daní je financováno hodně věcí. Každý by podle svých preferencí některému úřadu přidal a některému ubral. Část našich preferencí vzejde z voleb (pokud zvolíme stranu, u které známe dopředu vůbec nějaký program) a můžeme tak doufat, že v té či oné kapitole peněz přibude. O některých problémech však politici a politické strany moc nemluví, odborníci nejsou moc slyšet a jako problém se to nebere, jelikož média to vlastně taky nezajímá. Pak je těžké si představit, že se taková problematika bude řešit, poběží mohutné kampaně a politici se budou předhánět v tom, kdo si s daným problémem lépe poradí a utrží za to politické body.

Problematika pití alkoholu a alkoholismu se u nás (překvapivě) moc neřeší a (bohužel) není často slyšet nikoho z odborníků ani politiků, že by je daný problém zajímal. Proto mě hodně potěšily některé rozhovory v DVTV, tento týden například s Jindřichem Vobořilem – národním protidrogovým koordinátorem – o problematice mladistvých a problémů s alkoholem. Problém je to dlouhodobý, neustále se zhoršuje a politici a ani společnost nejspíš neví, jak problém řešit. Proto by se mělo co nejvíce naslouchat právě odborníkům, odboru protidrogové politiky, lékařům. Daná politika by měla mít dostatek financí pro uskutečnění kampaní proti pití alkoholu mezi dětmi a na upozorňování problémů, které alkoholismus v naší zemi způsobuje.

Dokud to však nebude politicky zajímavé téma, s ničím podobným se nedá počítat. A tak budeme každý den poslouchat, jak zase opilý řidič srazil děti/cyklistu/důchodce a vlastně se nad tím už ani nepozastavíme. Pak k nám dorazí skupina mladých Dánů se opíjet a my budeme lamentovat nad tím, jak si ti Dánové neumí ty děti srovnat a vychovat. Problém bude ale nejspíš na naší straně hranice, v naší kultuře pití alkoholu.

Reklama

Na stránkách odboru protidrogové politiky je množství informací o pití alkoholu (spolu s drogami, tabákem a hazardem). Informací jsou tam hromady. Teď už jen naznačit politikům, že nás daný problém trápí a že ho můžou řešit.