Reklama
 
Blog | Ivo Skopal

Neukvapme se podruhé

Poslouchám diskuse o případném zavedení referenda a napadá mě, jestli bychom raději neměli takovou věc více prodiskutovat a promyslet. Může nějakou zemi opravdu zavedení takového zákona spasit od všeho zlého, jak tvrdí jeho zastánci? Nemyslím si.

Přímá volba prezidenta přišla moc rychle a hodně z nás bylo překvapených, na kolik věcí se nemyslelo. Na druhou stranu mohou ale zákonodárci pravomoci prezidenta pozměnit, pokud by překračoval rámec svých funkcí, takže se vlastně nic tak hrozného nestalo. A i když můžeme nebo nemusíme s postavou prezidenta souhlasit, diskuse o zavedení referenda je něco, co by nás mělo trápit víc.

V Máte slovo v České televizi se horlivě diskutovalo o nutnosti nebo zbytečnosti zavedení referenda a mě hodně překvapil názor jednoho člověka, který argumentoval, že by díky referendu konečně lidé dostali taky právo vyjádřit se k věcem, které se v této zemi dějí. Že podle ústavy mají lidé právo se podílet na věcech veřejných a ty špatné politické strany jim to nechtějí dovolit už od vzniku České republiky.

Ten názor mi ale moc nesedí. Přijde mi zvláštní mluvit o politických stranách, které si zvolíme do Poslanecké sněmovny (přičemž jsme schopni lidi, kteří volili opačný tábor, div neproklít do pátého kolena), jako o zkorumpovaných a nenasytných politicích, kteří vlastně pro nikoho krom sebe nechtějí nic dobrého. Pokud jsme teda všichni tak hloupí, že volíme politiky, kteří pro nás nedělají nic dobrého, tak jak můžeme zvládnout rozhodovat v referendech o věcech, o kterých to ti nejpovolanější z nás nezvládnou? Pokud se lidé v každém volebním období po skandálech obracejí stále k jiným stranám, neznačí to spíš něco o naší politické kultuře?

Reklama

Nejsem zastáncem referenda na celostátní úrovni. Ne do té doby, dokud nezačne víc lidí vstupovat do politických stran a pokud se nezačneme taky snažit měnit politickou kulturu. Samotná referenda by totiž nic nevyřešily. Nakonec by vyhrála ta strana, která si zaplatí větší kampaň za ten nebo onen názor, jelikož tak to u nás občas chodí. A tak by se vlastně nic nezměnilo. Bylo by tady sice víc možností to natřít té druhé straně (ať už je to jakákoli), ale reálné problémy korupce by to nejspíš nevyřešilo a to by byl ten nejmenší problém.

Referenda na místní nebo krajské úrovni by měly být tím, co by nás mělo zajímat. Ty rozvíjí diskusi mezi lidmi v místech, kde žijí a v místech, které chtějí nějakým způsobem měnit či naopak zachovat. Politické boje na lokální úrovni jsou stejné jako na té celostátní a dění v naší obci nás ovlivňuje často daleko více, než si připouštíme. Pokud se začneme více zabývat o dění okolo sebe, určitě se najdou věci, které bychom rádi změnili a třeba bychom k vyřešení problému využili institut místního referenda. Tam to opravdu má smysl a může to soužití mezi lidmi, diskusi a pochopení názorů jiných skupin hodně pomoct.