Reklama
 
Blog | Ivo Skopal

Jarní úklid

Máte v okolí černé skládky? Nevíte? Mapa akce "Ukliďme Česko" vám skládky v okolí přiblíží a třeba se vám atmosféra akce zalíbí a naláká k jarnímu úklidu se sousedy a přáteli.

Asi jste taky už někdy viděli na okraji lesa místo bedlí starou ledničku nebo pneumatiku, případně pytel odpadků. Viděl jsem to hodněkrát, ale upřímně mě nikdy nenapadlo s tím něco dělat. Nenapadlo mě jak to zorganizovat, samotnému se do toho člověku nechce a když zrovna nemám skládku před očima, tak mě prostě nenapadne si vzít pytel, rukavice a jít sbírat z příkopů kupy odpadků.

Osobně se mi proto hodně líbí akce Ukliďme Česko (16. – 17. května 2014), která v jeden den organizuje lidi, kteří půjdou a zkusí zlikvidovat černé skládky v jejich okolí. A nemusejí je jít vyhledávat, na stránkách akce máte i odkaz na černé skládky v okolí, které by potřebovaly odklidit. Organizátoři vám dokonce pomohou s úklidem, dodají pytle či rukavice a na jejich stránkách můžete pohodlně komunikovat s dobrovolníky a najít podporu a odpovědi na otázky, které během přípravy na úklid vyvstanou. Určitě najdete i podporu místní radnice, která bude za čistější ulice určitě vděčná.

Do akce zbývají ještě dva měsíce a těším se, kolik se nakonec sejde dobrovolníků v našem městě. Snad se nám podaří vyčistit kousek místa, kde žijeme a udělat nám to tam příjemnější. Ať se nám potom líp chodí lesem, běhá po polích nebo venčí psi a pouští draci za domem. Zapojit se můžete jako dobrovolník, organizátor a nebo můžete zapojit celou svou firmu či obec. Možností je hodně.

Reklama

Akce Ukliďme Česko vznikla jako součást projektu Let´s do it. Česko se tak stane další z více jak 100 zemí, kde se daný úklid už uskutečnil a každý z dobrovolníků bude součástí více než 8,5 milionů dobrovolníků, kteří se zapojili a společně uklízeli skládky, které do jejich lesů a ulic navezli spoluobčané. Pojďme společně ukázat, že i v Česku je hodně lidí, které černé skládky štvou. Porovnání s ostatními zeměmi nás potom určitě překvapí. Jak se to podařilo nám, to sem už za dva měsíce napíšu (spolu s fotkami zapálených dobrovolníků).